Pressreleaser

2023-06-08

Borgo och Marginalen Bank ansluter sig till Tambur

Tillträdesportalen Tambur effektiviserar fastighetstillträden för Sveriges alla banker och fastighetsmäklare vilket skapar stora effektivitetsvinster i arbetstid samt ökar säkerheten för alla inblandande parter i en bostadsaffär. Tibern välkomnar nu hypoteksbolaget Borgo samt Marginalen Bank som ansluter sig till Tambur vilket innebär att bolåneaktörer med en total marknadsandel om 98% hanterar sina bostadstillträden i portalen.

Tiberns portal Tambur samlar all information som behöver utbytas mellan bank och mäklare under hela köp- och säljprocessen för privatbostäder. Portalen möjliggör en högre servicenivå till både säljare och köpare vid tillträdet och en mer effektiv och säker process för alla inblandade parter.

-Successivt har banker och bolåneinstitut anslutit sig till Tambur sedan starten 2018. Ju fler som möter sina motparter här, desto större effektivitetsvinster blir det för samtliga aktörer. Därför är det nu mycket glädjande att Borgo, med sina fem bolåneförmedlare, samt Marginalen Bank väljer att ansluta sig, säger Daniel Ljungel, VD för Tibern AB.

Borgos bolån distribueras via ICA Banken, Ikano Bank, Sparbanken Syd, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Dessa finns nu representerade som säljarens bank vid lösen av bolån i Tambur och på sikt förväntas samtliga även att finnas representerade som köparens bank via Borgo vid upptagande av nya bolån.

Teknikbolaget Tibern ägs till lika stora delar av Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SBAB, SEB och Swedbank.

För mer information, vänligen kontakta:

Daniel Ljungel
VD, Tibern AB
Telefon 070-302 77 01
daniel. ljungel@tibern. se

 

 

2023-04-11

 

Bankernas teknikbolag Tibern äger nu Tambur


Sju av Sveriges största banker har per den 6 april 2023 tillträtt informationsportalen Tambur från UC AB och idag lanserat tjänsten hos Tibern AB. Det primära syftet är att säkerställa den funktion och de effektivitetsvinster som portalen bidrar till för samtliga inblandade aktörer i en bostadsaffär. Ambitionen är att vidareutveckla Tambur med ny funktionalitet och fler värdeskapande tjänster.

 

Tambur är en portal som samlar all information som behöver utbytas mellan bank och mäklare under hela köp- och säljprocessen för privatbostäder. Portalen möjliggör en högre servicenivå till både säljare och köpare vid tillträdet och en mer effektiv process för alla inblandade parter. Att all administration och kommunikation sker i portalen ger betydande effektivitetsvinster hos såväl banker som mäklare med färre manuella inslag, högre automatiseringsgrad och ökad säkerhet. Under 2022 administrerades cirka 90 procent av alla förmedlade privatbostäderna genom portalen och idag är i princip samtliga banker, bolåneinstitut och fastighetsmäklare anslutna till Tambur.

 

-Det är en stor dag för Tibern när vi nu lanserar tjänsten och driftsätter den från vår egen IT-miljö. Vår förhoppning är att alla användare kortsiktigt inte ser någon skillnad alls men långsiktigt kan ta del av förbättringar och helt ny funktionalitet, säger Daniel Ljungel, VD för Tibern AB.

 

Tambur startade som ett samarbete mellan flera bolånebanker, Svenska Bankföreningen, Fastighetsmäklarförbundet samt Mäklarsamfundet. UC AB, numera en del av Enento Group, fick uppdraget att skapa tjänsten och har mycket förtjänstfullt drivit den sedan lanseringen i april 2018. Bankerna har haft rätt att återköpa Tambur och den optionen utnyttjar nu bankerna genom det nybildade teknikbolaget Tibern AB. Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SBAB, SEB och Swedbank är lika stora ägare av bolaget.

 

För mer information, vänligen kontakta:

 

Daniel Ljungel
VD, Tibern AB
Telefon 070-302 77 01
daniel. ljungel@tibern. se

2022-11-11

Det nybildade bankgemensamma bolaget Tibern AB utser Daniel Ljungel till ny VD

Nu är det klart – Daniel Ljungel blir ny vd för Tibern AB, bolaget som tar över portalen Tambur. Han tillträder under Q1 2023 och kommer närmast från rollen som Affärsutvecklingschef på SBAB.

Sju av Sveriges största banker avser att gemensamt överta informationsportalen Tambur från UC AB i april 2023. Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SBAB, SEB och Swedbank blir lika stora ägare av nya bolaget, Tibern AB. Det primära syftet är att säkerställa den funktion och de effektivitetsvinster som Tambur innebär idag. Ambitionen är även att bygga ut Tambur med ny funktionalitet för att kunna användas vid samtliga bostadsaffärer i Sverige

- Jag ser verkligen fram emot att bidra till bolagsbyggandet och värdeskapandet i den fortsatta utvecklingen av Tambur, säger Daniel Ljungel.

Innan SBAB har Daniel innehaft liknande ledarroller inom bank och finans, bl a på Nordnet, vilket har resulterat i en gedigen erfarenhet av ledarskap, samarbeten och digitalisering av banktjänster.

- Det är en rekrytering som vi känner oss glada och stolta över. Vi ser fram emot att tillsammans med Daniel ta nästa steg att bygga ut och utveckla Tambur för att kunna användas vid samtliga bostadsaffärer i Sverige, säger Tiberns styrelseordförande Gunilla Ulin.

För mer information, vänligen kontakta:

Daniel Ljungel
VD, Tibern AB
Telefon 070-302 77 01
daniel. ljungel@tibern. se